Warsztaty kulinarne klasy II - projekt „Senior - Junior Caritas”
17 października 2024 r. uczniowie z klasy II kolejny raz spotkali się z Seniorami, tym razem na wspólnym „gotowaniu”. Warsztaty kulinarne pt. „Ryba, jak wielką ma wartość odżywczą” rozpoczęła pani Dorota Nowak przypominając zasady żywienia na podstawie „Piramidy zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej”. Pani Krystyna - babcia Antka, zaprezentowała rodzaje ryb z własnej hodowli oraz zapoznała z ich wartościami odżywczymi.
Dużą atrakcją dla dzieci była możliwość rozwiązania wspólnie z babcią rebusu, którego hasło brzmiało „Zdrowo się odżywiamy!”.
Po części teoretycznej każde dziecko pod czujnym okiem i we współpracy ze swoją babcią sprawnie kroiło i mieszało składniki na sałatki rybne. Przygotowane potrawy zostały umieszczone w półmiskach oraz w formie przekąsek na pięknie przystrojonym „szwedzkim stole”.
Po wykonanej pracy wszyscy wspólnie z zaproszonymi gośćmi degustowali kulinarne dzieła.
Udział w warsztatach kulinarnych z babcią pozwolił dzieciom rozwinąć zainteresowania kulinarne, nauczył odpowiedniego planowania i organizacji swoich działań, a także zachowania higieny podczas przyrządzania posiłków oraz zdrowego odżywiania.